De wereld in een XL-versie, met slappe buik

Overgewicht en obesitas zijn een globale kwaal

De wereld in een XL-versie en met een slappe buik
Overgewicht en obesitas maken voortaan deel uit van de universele kwalen.
Dit is niet zomaar een sensationeel bericht, maar een recent epidemiologisch onderzoek leert ons dat de kwaal zich overal verspreidt: het onderzoek over overgewicht betrof 63 landen, die allemaal meteen op de weegschaal moesten!

Het gaat wel om hetzelfde onderwerp, toch brengen de verschillende studies over obesitas altijd nieuwe statistieken en nieuwe onrustwekkende feiten aan.
Hoewel algemeen bekend is dat de meeste betrouwbare gegevens gewoonlijk uit de grote landen van deze wereld afkomstig zijn, heeft een onderzoek van het INSERM (Frans Nationaal Instituut voor de Gezondheid en het Medisch Onderzoek) voor het eerst geleid tot een ruim overzicht van overgewicht en obesitas op onze kleine planeet. Het resultaat van het onderzoek is duidelijk: de wereldbevolking wordt zienderogen dikker!

63 landen, 5 continenten

Geen sprake meer van verstoppertje: overgewicht is een nieuw aspect van de mondialisering, zoals blijkt uit een studie uitgevoerd door het Franse INSERM.
Dit onderzoek had betrekking op 168.159 mensen (69.409 mannen en 98.750 vrouwen) tussen 18 en 80 jaar (gemiddelde leeftijd: 48 jaar) in 63 landen verdeeld over de 5 werelddelen.
De deelnemers waren mensen die gevolgd werden door hun huisarts, die door het lot aangeduid waren en die representatief waren voor zowel de stedelijke als de landelijke gebieden van de deelnemende landen.
Het wereldwijd onderzoek kreeg de naam IDEA (International Day for the Evaluation of Abdominal Obesity) en nam voor de deelnemers twee halve dagen in beslag.
Er werd gekeken naar de leeftijd van de deelnemers en naar de aanwezigheid van medische antecedenten (hart en diabetes).
Daarbij werden de tailleomtrek, het gewicht en de lengte van de deelnemers opgemeten. Tot slot werd ieders Body Mass Index (BMI) berekend.

Rond de wereld met een grote tailleomtrek
De resultaten tonen aan dat het gaat om een echte pandemie: 50 tot 66% van de wereldbevolking kampt met overgewicht of obesitas.
Het verschijnsel treft zowel de mannen als de vrouwen: 24% van de mannelijke deelnemers aan het onderzoek en 27% van de vrouwen zijn op dit ogenblik zwaarlijvig, terwijl 40% van de mannen en 30% van de vrouwen last hebben van overgewicht.
Overgewicht en obesitas hebben uiteraard gevolgen voor de gezondheid, maar het is vooral de buikzwaarlijvigheid die nog ernstigere gevolgen kan hebben.
De vetmassa die zich ophoopt in de buikstreek verhoogt aanzienlijk het risico op cardiovasculaire ziekten en sommige vormen van diabetes.
Wat buikzwaarlijvigheid betreft, zijn de statistieken onherroepelijk: volgens de internationaal vastgelegde criteria in verband met de tailleomtrek, hebben 56% van de mannen een tailleomtrek die groter is dan 94 cm, terwijl bij de vrouwen 71% een tailleomtrek heeft groter dan 80 cm. Kortom, buikzwaarlijvigheid verspreidt zich langzaam maar zeker!

Het gewicht weegt, het hart beeft
Wereldwijd constateert men een duidelijke verhoging van het aantal cardiovasculaire ziekten en van een vorm van diabetes die te maken heeft met een te grote tailleomtrek. Wanneer bij de mannen de tailleomtrek toeneemt met 14 cm, dan betekent dat ook dat het risico op cardiovasculaire ziekten met ongeveer 35% toeneemt.
Bij de vrouwen betekent een toename van 15 cm van de tailleomtrek dat het risico op cardiovasculaire ziekten met 40% vermeerdert. Zelfs bij mensen met een slank figuur, komt een toename van de tailleomtrek overeen met een verhoging van het risico op cardiovasculaire ziekten en diabetes.
Houd de vorm van uw buik dus goed in de gaten!
De frequentie van obesitas verschilt naargelang het land. En wat dat betreft, is er geen ruimte voor verrassingen: het Amerikaanse continent klopt iedereen.
In Canada loopt het risico op obesitas op tot 36%, terwijl het slechts 7% bedraagt in Azië.

Altijd dezelfde oplossingen
De auteurs van het onderzoek vragen met aandrang aan de regeringen om meer preventieve maatregelen te nemen die iets kunnen doen aan de huidige epidemie van obesitas en overgewicht.
Lichaamsbeweging en een evenwichtige voeding zijn nog altijd de beste oplossingen voor een gemeenschapsprobleem, dat tegenwoordig in de lijn ligt van de opwarming van de aarde of van het energiebeheer.

Bron : Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige 04/12/2007

Translate this Website

Facebook Twitter Linkedin

Vianesse Zoekers

Vianesse en ook :

"alcoholverslaving"
"alcoholiekers"
"drankprobleem"
"ontwenning"

"aanvangspakket"
"startpakket"
"maandpakket"
"kauwdrops"
"proteines"
"eiwitten"
"aminozuren"

"drankproblemen"
"suikerziek"
"abonnement"
"geestesziek"

Vianesse Kauwdrops en Professional Body Shape Naturel Vanille Choco --- Actief Vianesse Partner & Verdeler met Abonnement